Eendenkroos verwijderen uit een aquarium, haal alles weg!

Eendenkroos verwijderen uit een aquarium, haal alles weg!

Eendenkroos verwijdert u makkelijk van de oppervlakte door het er met een schepnet uit te scheppen. U kunt hiervoor ook een lege fles of bakje gebruiken. Die duwt u in het water, waardoor de fles volstroomt met water.. en eendenkroos!

U houdt ervan, of u heeft er een hekel aan. Als u dit leest, is het waarschijnlijk het tweede, en wilt u er graag vanaf.
Eendenkroos begint vaak met een blaadje, dat als een ongewilde toerist meekomt op uw net gekochte aquariumplant, waarna het zich super snel verspreid.

Voordat u het doorheeft, wordt het licht in uw aquarium geremd door deze drijvende planten. Hoewel dat natuurlijk verschrikkelijk klinkt, heeft eendenkroos zeker ook wel voordelen. Lees daarom snel verder, en ontdek wat de voordelen zijn en hoe u er makkelijk vanaf komt.

 

Feeding Goldfish Duckweed - Plant Food For Pond Fish or Aquariums -  Goldfish Care Information Diseases & Treatments

 

 

Eendenkroos verwijderen

Eendenkroos kan snel je aquarium overnemen en de groei van je planten belemmeren door het licht te blokkeren. Dit kan leiden tot algenproblemen en een te laag nitraatgehalte. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om eendenkroos te verwijderen.

Schep altijd het meeste kroos handmatig weg. Dit kan met een schepnet, of door langs het oppervlak achtvormige bewegingen te maken. Zo verwijder je snel het grootste gedeelte. De rest kun je weghalen met de flesmethode of de goudvismethode.

 

De flesmethode

Voor de flesmethode heb je een lege fles nodig (of een bakje). Kies een fles waar niks schadelijks in heeft gezeten en die veilig is voor je aquarium.

Flesmethode

Volg daarna deze stappen:

 

  1. Verwijder zoveel mogelijk eendenkroos met een schepnet.
  2. Vul je aquarium iets voller dan normaal, zodat het kroos aan de zijkant ook loskomt.
  3. Laat de fles of het bakje op het water drijven.
  4. Houd de fles schuin of duw deze iets dieper zodat er water over de rand stroomt en kroos naar binnen zuigt.
  5. Leeg de fles of het bakje, en herhaal dit proces tot al het kroos is opgevangen.

 

Deze methode is eenvoudig en effectief. Zorg ervoor dat je alle blaadjes verwijdert, want zelfs een enkel blaadje kan ervoor zorgen dat het kroos weer terugkomt.

 

 

De goudvismethode

Deze unieke methode ontdekte we per ongeluk. Al onze aquaria zaten vol met kroos, behalve één bak met twee goudvissen en een sluierstaart.

Goudvismethode

De sluierstaarten hadden geen last van eendenkroos, maar wel van Pistia Stratiotes. Toen we de goudvissen verplaatsten naar de bak met Phyllantus fluitans en kroos, verdween al het eendenkroos snel, terwijl de Phyllantus fluitans bleef liggen.

Heb je toevallig goudvissen in je aquarium? Probeer dan deze methode. Wees niet verbaasd als je goudvissen een week lang felgroen poepen. Dit bewijst dat de methode werkt!

 

Kubo Aquatics - Duckweeds for goldfish❓❓❓, If you're...

Welke aquariumvissen eten eendenkroos op?

Eendenkroos kan een hardnekkige plaag worden in je aquarium, maar gelukkig zijn er vissen die dit als een smakelijke snack beschouwen. Hieronder vind je een overzicht van vissoorten die je kunnen helpen om eendenkroos onder controle te houden.

 

Vissoort Beschrijving
Goudvis Bekend om het eten van eendenkroos, vooral grotere soorten zoals sluierstaarten.
Sluierstaart Een variëteit van de goudvis die ook graag eendenkroos consumeert.
Koi Deze vijvervissen zijn dol op eendenkroos en andere drijvende planten.
Zilverkarper Een grotere vis die vaak in vijvers wordt gehouden en graag eendenkroos eet.
Tilapia (Cichlide familie) Tilapia's, een lid van de cichlide familie, eten eendenkroos en helpen zo de groei ervan te beperken.

 

De voordelen van eendenkroos

Eendenkroos is niet alleen maar kommer en kwel, het heeft namelijk ook een paar voordelen. Het wordt ook vaak gebruikt in kweekstellingen, of bij schuimnest bouwers. Vissen voelen zich namelijk veiliger als er bescherming van bovenaf is, zoals bij eendenkroos het geval is. Mocht u dus vissen hebben die u graag wilt kweken, en zijn dit zogeheten schuimnestbouwers, dan geeft eendenkroos een goede stevigheid aan het schuimnest.

 

Verder neemt eendenkroos enorm veel nitraten op, dus het kan een snelle oplossing zijn bij een nitraatoverschot.

Eendenkroos

Is kroos nou een ideale drijfplant? Nee, wij adviseren andere drijfplanten. Kroos wordt snel een plaag, terwijl andere drijfplanten daar geen last van hebben. En er zijn zeker een aantal mooie drijfplanten. Bekijk hier ons aanbod drijfplanten.

Zijbalk

Blog categories

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit gedeelte met behulp van de zijbalk.

Recent Post

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit gedeelte met behulp van de zijbalk.

Blog tags