5 Mythes over het aquarium houden?
- Geplaatst op
- Door Indy de Jong
- 0
Is alle informatie die je online kan lezen juist? Wat zijn Fabels / Mythes en wat zijn feiten? In dit artikel bespreken wij 5 mythes over de aquariumhobby. Ken jij zelf nog een mythe die niet in dit rijtje staat? Laat die achter in de reacties zodat andere hiervan kunnen leren.
1. Vissen moeten acclimatiseren aan de temperatuur
Dit is helemaal niet waar! Of naja… bijna niet in Nederland. Meestal verschilt de temperatuur in de zak maar +-5 graden met het aquariumwater. Het is wel zo dat aquariumvissen niet tegen te hoge schommelingen in temperatuur kunnen maar dit is niet de grootste reden waarom we vissen moeten laten wennen aan het nieuwe aquariumwater.
Het zit hem voornamelijk in de waterwaardes, dit is de belangrijkste reden waarom je vissen langzaam moet laten wennen aan het nieuwe water. Voornamelijk de KH en de PH zijn hierin belangrijk. Deze nodige waardes verschillen per vissoort. Zo hebben guppen een hogere KH nodig dan maanvissen. Garnalen doen het juist weer beter op een lagere PH.
Voordat een vis echt compleet is gewend aan de nieuwe waardes ben je wel een paar weken verder. Om het zo visvriendelijk mogelijk te maken doen wij elke 10 minuten een paar scheutjes aquariumwater in de zak. Net zolang totdat het verdubbeld is.
2. Je moet watervoorbereider gebruiken!
Oké je moet watervoorbereider gebruiken voor al het aquariumwater wat je ververst! Nee… onjuist. Het verschilt enorm per regio en huishouden. Watervoorbereiders ontbinden namelijk zware metalen en chloriden.
Als jij geen koperen leidingen in het huis heb heb je heel weinig kans dat er zwaar metaal in het water zit. Chloor vind je ook bijna niet in het Nederlandse kraanwater, af en toe komt het voor dat waterzuiveringsbedrijven een beetje chloor toevoegen aan het kraanwater.
In dit geval is het wel nodig om een watervoorbereider te gebruiken. Bij ons is het kraanwater super goed te gebruiken alleen is het wat harder, het bevat meer kalk. Wij gebruiken daarom bijna nooit Aqua safe. Met uitzondering van grote dure vissen.
3. Slakken zijn slecht voor je aquarium!
Het begint vaak met 1 slak en voordat je het weet zit heel je aquarium vol met slakken…. Enorm slecht! Nope… ook dit is niet waar, sterker nog onze bakken zitten helemaal vol met Posthoornslakken. Deze zijn namelijk enorm nuttig, ze eten algen en klein organisch afval.
Slakken worden alleen een plaag als er veel organisch afval in het aquarium aanwezig is. Dan kunnen de slakken namelijk enorm veel eten en daardoor gaan ze ook enorm veel eitjes leggen, want er is toch genoeg voedsel! Slakken kunnen wel kwaad als je in een keer veel dode slakken krijgt. Als slakken beginnen te rotten kan het enorm beginnen te stinken, als huisdier zijn ze ook goed te houden.
4. Bij planten moet CO2 en VOEDING
Wil je echte aquariumplanten gebruiken? Dan ben je verplicht om plantenvoeding en CO2 te geven! Uhm… nee! Ik zeg altijd zolang je planten geen tekorten tonen je ook niet moet gaan bijvoeren.
Algen kunnen namelijk enorm de kop opsteken zodra er ongebruikte plantenvoeding in het aquariumwater zit. CO2 zou ik ook niet zomaar gaan toevoegen omdat het vrij prijzig is en als je een foutje maakt je heel je aquarium om zeep helpt. Kijk daarom altijd naar de aquariumplanten zelf. Tonen zij tekorten? Strek groei? of worden ze bleek? Dan zou ik pas voeding toevoegen.
Kies dan vooral voor een makkelijke all in one plantenvoeding. Zo voeg je in 1 keer alle nodige plantenvoeding toe en heb je minder de kans dat de planten nog 1 voedingsstof tekort komen.
5. Een aquarium houden is lastig
Oke een aquarium onderhouden is moeilijk, te duur en kost veels te veel tijd!
Ook niet waar… een aquarium houden is net zo moeilijk als dat je het zelf maakt. Ga je allemaal dure en high tech apparatuur toevoegen dan wordt het wat ingewikkelder dan als je 1 simpel tropisch aquarium heb staan met een paar guppen.
Houd daarom je aquarium zo simpel mogelijk, hoe simpeler hoe makkelijker het aquarium te onderhouden is. Bijvoorbeeld: Voeg niet onnodig CO2 toe maar stel de verlichting bij en ga geen middeltjes tegen alg gebruiken zonder de oorzaak aan te pakken.
En wil je weten waarom je juist wel een aquarium moet hebben? Wij hebben een artikel geschreven met de Top 5 redenen waarom jij een aquarium wil!
Een aquarium onderhouden is juist heel erg simpel, iedereen kan het. Heb jij een Mythe die niet in dit lijstje staat? Laat hem dan achter hieronder in de reacties zodat andere mensen dit lezen en er niet intrappen…
Reacties
Wees de eerste om te reageren...