Aquariumwater geeft stroomschokken, de oplossing!

Aquariumwater geeft stroomschokken, de oplossing!

“Au, ik kreeg een stroomschok van het aquariumwater!” Het is ons allemaal wel eens overkomen maar waardoor komt het eigenlijk? En hoe lossen we een stroom schokkend aquarium op?


Stroom wordt veroorzaakt door een elektrisch apparaat zoals de verwarming, filter of lamp. Het apparaat vormt een volledig stroomcircuit met het water waar jij als “geleider” het water aanraakt.

 



 

Waarom geeft aquariumwater stroomschokken? 

Aquariumwater wat stroomschokken afgeeft zodra u het water aanraakt wordt meestal veroorzaakt door een stroomlek bij de aquarium apparatuur. Doordat er een stroomlek is ontstaan gebruikt de elektriciteit het water als geleider om een complete stroom cirkel te maken. 

 

Zodra u het water aanraakt en je staat op de grond gaat de stroom uit het water door jou heen de grond in. En dan voel je de schokken. Meestal is het oude apparatuur wat aan vervanging toe is zoals een verwarming dat schokt of een filterpompje. 

 

Het kan ook zijn dat de kabel van een filterpomp of verwarming zo uitgedroogd is dat het is gaan scheuren. De bekabeling hangt nu letterlijk deels bloot in het water. Ga dit absoluut niet kitten of lijmen maar direct vervangen door een nieuwe warmte element of filterpomp. 

 

 

 

Is een schokkend aquarium schadelijk voor vissen?

In de meeste aquaria zit apparatuur wat een niet hoge wattage heeft. Een verwarmingselement van 100 watt of een filterpomp van 50 watt. Dit is zo weinig waardoor de meeste vissen hier amper wat van voelen. Heeft u echter apparaten wat een hoge wattage heeft dan zal dit meer invloed hebben op de vissen. In sommige gevallen overleven de vissen het stroom niet. Raak dan vooral zelf het water niet aan maar vervang per direct de kapotte apparatuur. 

 

 

 

Apparatuur wat statische schokken geeft?

Aquariumwater wat stroomschokken afgeeft zodra u het water aanraakt wordt meestal veroorzaakt door een stroomlek bij de aquarium apparatuur. Wat er precies schokken geeft kunt u testen door de stekkers 1 voor 1 uit het stopcontact te halen en te voelen of het aquarium nog schokt. Begin eerst bij de verwarmingselementen want deze gaan het vaakst als eerst stuk waardoor het stroom verder loopt in het aquarium. Vervolgens de pomp en als laatste de lamp of ander apparatuur. 

 

Gooi de oude apparatuur direct weg en ga het niet proberen te kitten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het later weer los komt en er weer stroom op het aquarium komt te staan. 

 

 

 

Stoppen slaan uit door aquarium?

Soms is de schok zo erg dat de stoppen in de stoppenkast gelijk uitslaan. In dit geval is het stroomcircuit zo belast dat de stoppen het niet meer aankunnen. Toen ik nog bij de Intratuin werkte hadden wij dit ook, altijd op het moment dat er water in de verwarmingselementen terecht kwam, dit gebeurde gewoon op zijn tijd. 

 

Altijd als de stoppen daar direct uitsloegen ging ik altijd direct op zoek naar warmte elementen waar vocht in is gelopen. Deze haalde ik uit het stopcontact en ik testte de stop opnieuw. Hierna verving ik altijd de verwarmingselement en het probleem was opgelost!

Zijbalk

Blog categories

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit gedeelte met behulp van de zijbalk.

Recent Post

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit gedeelte met behulp van de zijbalk.

Blog tags