Luchtpompen zijn krachtige motoren die een membraan op en neer bewegen om druk te creëren en lucht te pompen. Helaas maakt dit een laag brommend geluid en naarmate het membraan iets uitdroogt zal de pomp alleen maar meer geluid maken. Zelf had ik ook een luchtpomp op mijn slaapkamer en het geluid dat hij maakte was verschrikkelijk. Totdat ik de tips gebruikte die wij in dit artikel bespreken, ik sliep weer als een roosje.
Door de ondergrond te verzachten maakt een luchtpomp al minder geluid. Kleinere luchtpompen kunt u ophangen aan een elastiek of touwtje en grotere luchtpompen kunt u in bouwen en isoleren waardoor er minder geluid naar buiten komt.
Hoe kunt u het bromgeluid verminderen bij luchtpompen?
Luchtpompen maken gebruik van een piston motor. Dit is een op en neer bewegende motor die voor het bewegen van een membraan zorgt. Dit veroorzaakt natuurlijk trillingen in de luchtpomp en trillingen zorgen voor geluid! U kunt het geluid verminderen door wat aan de trillingen te doen. Je kan ook gebruik maken van onze aquarium service aan huis. Met deze service doen wij al het onderhoud aan uw aquarium, dus ook de luchtpomp stiller maken. Klik hier voor aquarium service aan huis >
De ondergrond verzachten
Een van de makkelijkste methode die direct effect heeft op de hoeveelheid geluid die uw luchtpomp produceert is het verzachten van de ondergrond. Luchtpompen beschikken over dempers onderaan de pomp, ook wel rubberen pootjes. Deze pootjes vangen alleen lang niet alle trillingen op waardoor de pomp door trilt op de ondergrond!
Door een zachte bodem te plaatsen dempt u al een deel van het geluid. U kunt de luchtpomp bijvoorbeeld op een bodem van filterwatten zetten, schuim foam of piepschuim. Dit dempt al enig geluid van onderen en haalt het ergste trillende geluid weg. Echter is er nog een makkelijkere methode die er voor zorgt dat de luchtpomp helemaal geen ondergrond heeft om op te trillen.
Uw luchtpomp ophangen aan een elastiek
Iedereen heeft er wel 1 ergens liggen, een elastiekje! Op m’n eigen slaapkamer maakte ik hier ook altijd gebruik van en het werkte super. Het werkt wel alleen bij kleinere luchtpompen.
Kleine pompen hebben een handig klein haakje aan de achterkant. Bij sommige aquarium luchtpompen is dit zelfs ingebouwd zoals die van Eheim. Normaal boort u hiermee de luchtpomp in een kast vast maar ik gebruikte ze zelf altijd om de luchtpomp aan op te hangen.
Ik pakte een grote elastiek en een ooghaakje met schroefdraad. Deze haak boorde ik ietsjes aan de bovenkant van de kast. Het elastiek deed ik door het haakje van de luchtpomp heen en ik hing hem letterlijk in het midden van m’n kast.
Het elastiek werkte als een soort schokdemper voor het tril geluid en de luchtpomp was stil! Je hoorde alleen nog heel zacht de motor op en neer gaan maar dat was dan ook alleen als ik de kastdeur open deed. Ik heb het vroeger ook wel eens in een washand gedaan en geprobeerd op te hangen alleen werd deze zomers wat warmer dus dat vond ik niet helemaal brandveilig maar dat werkt mits het niet te warm wordt ook.
Luchtpompen inbouwen in een geluidloze ruimte
Een van de beste manieren om een luchtpomp stil te krijgen is door hem in/om te bouwen met geluiddempend materiaal. Door het geluid letterlijk te dempen en de trillingen op te vangen is een luchtpomp geluidloos. U kunt de pomp bijvoorbeeld in een handdoek of filterwatten rollen. Zorg er wel voor dat het niet brandgevaarlijk wordt.
Grote luchtpompen muisstil krijgen door ze in te bouwen
Grote luchtpompen kunt u beter helemaal inbouwen omdat zij over een grotere motor beschikken. U kunt gebruik maken van een oude kist en de binnenkant bekleden met een schuim noppen mat of ander brandveilig isolerend materiaal. Boor met een schroefmachine enkele gaten in de kist voor ventilatie en zodat de luchtslang door naar buiten kan en klaar is de kist! Het belangrijkste is om er voor te zorgen dat de luchtpomp niet te warm wordt. Grotere luchtpompen hebben namelijk een grotere motor die ook sneller warmer wordt dan de kleinere pompen.
Kleine luchtpompen gemakkelijk inbouwen
Kleinere luchtpompen zijn heel simpel geluidloos te maken door ze in een bakj of kleine krat te stoppen. Gebruik een bakje zoals u die bij de lokale chinees krijgt. Ook kunt u gebruik maken van een ander plastic bakje, de soort maakt niet uit zolang de pomp er maar in past. Vul de bodem van uw bakje met materiaal zoals filterwatten of grind en zet de luchtpomp hierboven op. Vul vervolgens het bakje verder af totdat de luchtpomp bijna geluid stil is.
Maak tot slot nog een gat om het stuk slang doorheen te geleiden en klaar is kees! U heeft nu een geluidloze luchtpomp.
Lukt het je niet om de luchtpomp stiller te maken? Neem contact met ons op via Whatsapp en stel al je aquarium vragen, wij kunnen jou helpen om je luchtpomp stiller te maken. Stel je aquarium vaag via Whatsapp >
Waarom maakt mijn luchtpomp zoveel geluid?
De meeste luchtpompen worden aangedreven door een zogeheten ‘piston’ deze pompt een rubber membraan heen en weer. Dit gepomp gaat heel snel en daardoor komen er trillingen vrij die het geluid veroorzaken door het klepperen op de kast of beweging van onderdelen in de luchtpomp.
Het kan soms ook voorkomen dat het rubberen membraan wat uitdroogt. Hierdoor wordt het rubber wat stroever en zal de piston motor meer geluid gaan maken. Een uitgedroogd membraan moet vervangen worden aangezien u anders kans heeft dat er scheurtjes in komen. Door de scheurtjes in het membraan gaat de luchtpomp nog meer geluid maken en verliest u druk op de toevoerlucht van de luchtpomp.
U kunt het membraan insmeren met vaseline. Dit voorkomt uitdroging en zorgt er voor dat het membraan niet stuk gaat of erger dat de motor slijt. In sommige gevallen is de piston motor zwak geworden door een gescheurd membraan. Dan kunt u het beste de gehele pomp vervangen voor een nieuwer model en het membraan van te voren invetten met vaseline voor een langere levensduur.
Waarom maakt de luchtpomp een tikkend of ratelend geluid?
Dit gebeurd bij luchtpompen waar de motor is losgekomen. De gehele motor zit aan de behuizing van de luchtpomp vastgeschroefd. Verloop der tijd kan het zijn dat deze los komt of zelfs afbreekt omdat u de luchtpomp eens heb laten vallen. De piston motor van een luchtpomp beweegt op en neer. Als de totale motor dus los zit dan beweegt deze in de behuizing van de luchtpomp. Dit veroorzaakt het tikkende of ratelende geluid.
U kunt de motor van de luchtpomp weer vastlijmen of schroeven. Let wel op! Gebruik geen brandbare lijm of kit aangezien de motor heet kan worden. Zelf koop ik altijd een nieuwe luchtpomp omdat ik knoeien aan techniek niks vind.