Is alles wat je online leest ook correct? Wat zijn fabels en mythes, en wat zijn de echte feiten? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende fouten in de aquariumhobby, zodat jij die kunt vermijden. En hey, als jij nog een mythe kent die hier niet tussen staat, deel die dan vooral in de reacties! Laten we elkaar helpen het aquariumleven nog leuker te maken!
1. Vissen moeten acclimatiseren aan de temperatuur
Dit is een misverstand dat veel mensen hebben! In Nederland is de temperatuur in de transportzak meestal slechts ongeveer 5 graden hoger of lager dan in jouw aquarium. Ja, vissen kunnen slecht tegen grote temperatuurverschillen, maar dat is niet de enige reden om ze aan het nieuwe water te laten wennen.
Het is vooral belangrijk om te kijken naar de waterwaarden zoals KH (hardheid) en pH. Deze waarden verschillen namelijk per vissoort. Guppen hebben bijvoorbeeld een hogere KH nodig dan maanvissen, terwijl garnalen beter gedijen in een lagere pH.
Om vissen op een veilige manier te laten wennen aan hun nieuwe omgeving, is het raadzaam om elke 10 minuten een beetje aquariumwater aan de zak toe te voegen. Dit helpt hen om zich langzaam aan te passen aan de omstandigheden.
2. Je moet watervoorbereider gebruiken!
"Zorg ervoor dat je altijd watervoorbereider in je aquarium gebruikt!" Dit is een veelgehoorde uitspraak, maar het klopt niet altijd. Het gebruik van watervoorbereiders hangt sterk af van je locatie en de kwaliteit van het kraanwater.
In veel Nederlandse huishoudens, waar geen koperen leidingen aanwezig zijn, is de kans op zware metalen in het water heel klein, en het chloorgehalte is ook vaak minimaal. Bij ons thuis is het kraanwater uitstekend voor de vissen, hoewel het harder is. We gebruiken bijna nooit een watervoorbereider, behalve als we met dure vissen werken.
3. Slakken zijn slecht voor je aquarium!
"Help, er zit een slak in mijn aquarium! Dit is slecht!" Nou, dat is niet helemaal waar. Sterker nog, wij hebben een overvloed aan Posthoornslakken in onze bakken, en die zijn super nuttig! Ze helpen bij het eten van algen en organisch afval.
Slakken worden pas een probleem als er veel organisch afval in het aquarium aanwezig is. Goed onderhoud helpt dit te voorkomen! En als je in één keer te veel dode slakken hebt, kan dat stinken. Maar als je goed voor je aquarium zorgt, zijn slakken eerder vrienden dan vijanden.
4. Bij planten moet je CO2 en voeding gebruiken
Wil je echte aquariumplanten? Dan moet je verplicht CO2 en plantenvoeding toevoegen! Fout! Zolang je planten geen tekorten vertonen, hoef je niet direct te voeden. Te veel onbenut plantenvoeding kan juist leiden tot algenbloeisels.
Kijk naar je planten: zijn ze gezond, groeien ze goed? Dan doe je het goed! Gebruik een all-in-one plantenvoeding als je echt moet voeden, zo krijg je alles wat je planten nodig hebben in één keer.
5. Een aquarium houden is lastig
Oh, de mythe dat aquariumverzorging moeilijk, duur en tijdrovend is, komt vaak voorbij. Maar dit is absoluut niet waar! Het onderhouden van een aquarium is zo moeilijk als je het zelf maakt.
Als je besluit om een eenvoudig tropisch aquarium met een paar guppen op te zetten, is het een stuk makkelijker dan wanneer je hoogwaardige apparatuur en ingewikkelde systemen gaat gebruiken. Houd het simpel! Dit helpt je om alles onder controle te houden.
En heb je meer redenen nodig om een aquarium te hebben? We hebben een fantastisch artikel geschreven met de top 5 redenen waarom je een aquarium zou moeten overwegen!
Gemak dient de mens, en dat geldt ook voor aquariums. Heb jij een mythe die niet in dit lijstje staat? Laat het ons weten in de reacties, zodat anderen kunnen leren en niet in dezelfde valstrik trappen!