Waarom verliest je aquariumplant bladeren?

Waarom verliest je aquariumplant bladeren?

Aquariumplanten kunnen hun bladeren verliezen door een tekort aan CO2, onvoldoende verlichting of door de transformatie van hun bovenwater- naar onderwatervorm. Dit probleem, ook wel auto fragmentatie of stemrot genoemd, is meestal eenvoudig op te lossen.

Soms krijgen aquariumplanten het moeilijk, misschien verliezen ze binnen 1 à 2 weken al hun bladeren. Of het gaat even goed en dan zie je opeens dat een blad verdwijnt, om vervolgens te ontdekken dat de hele plant verdwenen is.

Auto fragmentatie of stemrot bij aquariumplanten

Wanneer een aquariumplant bladeren of stengels verliest, komt dat vaak door een tekort aan CO2 of stroming. Dit fenomeen wordt auto fragmentatie of stemrot genoemd. Gelukkig zijn planten die deze symptomen vertonen vaak te redden.

Een plant met stemrot kun je helpen door het rotte, zachte gedeelte eraf te knippen en de plant opnieuw te planten in een betere omgeving. Bij een CO2-probleem dat je door de hele bak ziet (vaak gepaard met baardalg), kan minder licht zorgen dat de plant minder CO2 nodig heeft.

Planten laten overleven die geen bladeren meer hebben?

Als je merkt dat een plant kaal is, kijk dan naar de wortels. Gezonde, heldere wortels duiden op het leven in de plant. Bruine, zachte wortels betekenen dat de plant waarschijnlijk niet meer te redden is. Bij aanschaf van een aquariumplant koop je in feite het wortelstelsel en niet de bovenkant. Hierin bevindt zich het leven van de plant en de opname van voedingsstoffen.

Kijk goed naar de wortels van een plant die uit de bodem is getrokken. Als je witte wortels ziet, betekent dat de plant nog leeft en in staat is nieuwe uitlopers of bladeren te maken. Bij bruin geworden wortels zonder enige witte wortel is de plant helaas aan het rotten. Dit kan ook betekenen dat je bodem dichtgeslibd is, wat zorgt voor gebrek aan zuurstof voor de wortels.

Rottende wortels bij aquariumplanten

Blad- en stengelverlies door CO2-tekort

Aquariumplanten verliezen vaak hun onderste bladeren bij een tekort aan CO2. In de natuur stellen ze zich hiermee in staat om naar een zuurstofrijkere plek te drijven. In een aquarium, waar het afdrijven niet nuttig is, drijven ze rond, wat kan zorgen voor een rommelige aanblik.

Je kunt dit probleem verhelpen door de stroming rond de planten te verhogen, zodat ze toegang krijgen tot zuurstofrijk water. Het toevoegen van CO2 kan ook helpen, maar doe dit wel met de juiste begeleiding, zoals aangegeven in onze blog over het verhogen van CO2 in een aquarium. Houd er rekening mee dat aquariumplanten tot twee weken nodig hebben om zich aan te passen, dus verwacht niet meteen resultaat.

Pas gekochte aquariumplanten die hun blad verliezen?

Het komt vaak voor dat pas gekochte aquariumplanten binnen enkele weken hun bladeren verliezen. Uit ervaring weten we dat 1 op de 3 planten het niet overleeft. Dit komt omdat planten op twee manieren worden gekweekt: boven en onder water. Als je bovenwater gekweekte planten aanschaft, zullen ze omsmelten naar hun onderwatervorm.

Wil je meer weten? We hebben een uitgebreid artikel over deze emers en submers planten geschreven, met nuttige tips over hoe je kunt omgaan met planten die aan het omsmelten zijn.

Heeft verlichting invloed op bladverlies?

Sommige grote aquariumplanten blokkeren het licht voor de onderste bladeren en voorgrondplanten, resulterend in ongezonde groei. Dit zie je vaak bij grotere planten zoals de Nomaphila, die het licht tegenhouden.

Door de verlichting goed aan te passen – bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe ledverlichting dicht bij het wateroppervlak – kun je aanzienlijk betere resultaten behalen. Vergeet niet om te experimenteren met de lichtbehoefte van verschillende planten en hun plaatsing in je aquarium. Op deze manier creëer je de perfecte omstandigheden voor een weelderige plantengroei.

Een wortelstokplant zoals de Anubias verliest blad

Wortelstokplanten zoals Anubias kunnen hun grote bladeren verliezen doordat ze te strak zijn opgebonden of te diep in de bodem zijn geplant. Organisch afval in de bodem kan leiden tot verstopping, waardoor de wortels geen zuurstof meer krijgen en gaan rotten.

Om dit probleem te voorkomen, plant je wortelstokplanten op een plek met voldoende stroming en minimaliseer je de kans op stilstaand water. Als je ze op hout plant, is het beter om ze te lijmen in plaats van ze op te binden. Bekijk bijvoorbeeld hoe wij Anubias en Javavaren op hout lijmen op onze website Aquania.nl onder het kopje 'Planten op ornamenten'.

Heb je nog vragen of wil je je eigen ervaringen delen? Neem gerust contact met ons op via WhatsApp!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd