Aquariumplanten Stekken: Een Complete Gids voor Succesvolle kweek!
- Geplaatst op
- Door Indy de Jong
- 0
Aquariumplanten zijn makkelijk te stekken door ze door de midden te knippen en het andere deel te herplanten. Dit 2e stukje groeit vanzelf weer door zodra het een wortel heeft aangemaakt. Als deze weer groter wordt kunt u deze ook weer stekken.
Zodra u kiest om echte aquariumplanten te houden zult u merken dat sommige soorten snel het aquarium uit groeien. Dan is het hoogst tijd om te beginnen met uw planten te stekken. U kunt ze dan herplanten of ruilen maar ook verkopen aan webshops, dierenwinkels of online.
De basis van aquariumplanten kweken
Zodra je begint met het houden van aquariumplanten kan je na 2 weken al de eerste stekjes ‘oogsten’. Hoe groter het stekje hoe sneller het gestekte gedeelte weer door zal groeien.
Om het tot een groot succes te brengen moet u er wel voor zorgen dat de verhouding licht, voeding en Co2 in balans is. Zoals wij uitleggen in ons artikel over slecht groeiende aquariumplanten. Het belangrijkste is wel het licht, niet de duur maar de sterkte. Hoe sterker het licht des te sneller planten willen gaan groeien. De sterkte zorgt er voor dat ook de onderste bladeren licht ontvangen. Als u de voeding, licht en co2 in verhouding weet te krijgen zullen uw planten in rap tempo groeien en wortelen waardoor u ze weer snel kan vermeerderen.
Nu is niet elke aquariumplant hetzelfde. Wij kennen in de aquariumhobby 5 soorten plant: stengelplanten, wortelstok / rizoom planten, bodembedekkende planten, rozetplanten en drijfplanten.
Drijfplanten stekken grotendeels vanzelf maar voor alle soorten zijn meerdere trucjes toe te passen om ze sneller te laten groeien. Deze methodes passen wij zelf ook toe zodat onze planten betaalbaar blijven en nu delen wij ze ook met het internet, geheel gratis om te lezen.
Wanneer kan je een aquariumplant stekken?
Als je gaat beginnen met het stekken van aquariumplanten moet je rekening houden met de lengte van de plant. Hoe groter de stekjes hoe sneller een aquarium plant groeit waarna je hem dus weer sneller opnieuw kan stekken.
Dit kleine stekje hierboven staat al 3 weken in onze kweekbak en zoals u ziet is hij niet echt groot geworden. De kunst van het stekken is om ze niet te kort te stekken maar ook niet te groot want dan gaan eventuele extra stekken verloren.
Zoals je ziet bij deze plant heeft hij veel meer blad. Door dit extra blad vangt de plant meer licht op waardoor hij sneller zal gaan groeien. Ook maakt de plant meer glucose suikers aan en zet hij meer CO2 om naar O2 zuurstof. Een groter stekje is dus alleen maar beter!
De steklengtes per plantensoort
Elke plantensoort heeft zijn eigen manier om te stekken en dus ook verschillende aanbevolen steklengtes. Wij gebruiken zelf de volgende lengtes:
Stengelplanten : Elke 3 bladlagen (nodes)
Wortelstok Planten : Elke 3 grotere bladeren
Bodembedekkers : Minimaal een “plakje” van 3 cm bij 3 cm
Rozet planten : Alles met met minimaal 5 bladeren en een goede bladlaag.
Drijfplanten, mossen en Vallisneria soorten stekken natuurlijk grotendeels vanzelf. Al kan je dat wel bevorderen zoals hieronder beschreven.
Hoe moet je stengelplanten stekken?
Één van de meest verkochte aquariumplanten zijn bij ons de stengelplanten. Deze planten groeien in één rechte stengel omhoog. Aan deze stengel zitten de bladeren en hiervandaan maakt hij ook zij scheuten. U kunt denken aan de soorten zoals: Elodea densa waterpest, Lysimachia, Rotala, Ludwigia, Hygrophila of bijvoorbeeld hoornblad.
Al deze planten maken zijscheuten en die kunt u vervolgens afbreken en weer herplanten. Zorg er wel voor dat u minimaal elke 3 bladlagen (ook wel nodes genoemd) de plant stekt. Als u kleiner stekt verlaagd u de overlevingskans van het fragiele stekje. Het werkt bij aquariumplanten zo dat hoe groter het stekje hoe sneller dit stekje weer groeit.
Het is belangrijk dat u de jongere stekjes niet dichtbij andere grotere planten neerzet omdat zij anders te weinig licht zullen ontvangen. Hoe meer licht hoe sneller de plant wilt groeien. Als je dus daarnaast zorgt voor een goede All in One voeding dan zullen de stekjes zonder probleem binnen 2 weken wortels aanmaken.
Beelden vertellen meer dan een stuk tekst vandaar dat wij een video hebben gemaakt over hoe je stengelplanten kan stekken.
Snel stengelplanten vermeerderen doe je via deze methode
(die je nog niet kende!)
Er is echter nog een snellere manier om stengel planten te stekken dan hierboven genoemd. Dat is namelijk niet door de plantenstengels te planten maar om ze te laten drijven. Deze methode gebruiken wij soms als we snel kleine stekjes van een plant nodig hebben.
Doordat er aan het wateroppervlakte meer licht en CO2 zit zullen de aquariumplanten sneller gaan groeien. De plant groeit namelijk niet meer in 1 rechte stengel maar kan vrij elke richting op groeien en de plant haalt zijn voeding direct uit het stromende water.
De plant groeit al zijn bladlagen uit tot zijscheuten. In de hoek van elke zijscheut groeien wortels naar beneden het aquariumwater in. Zodra elke zijscheut minimaal 3 bladlagen bevat kunt u hem van de hoofdstengel afhalen om te vermeerderen.
Doordat ze bovenin het aquarium het meeste licht ontvangen krijgen de planten die daaronder groeien minder licht, houd er daarom rekening mee dat u niet teveel licht afkapt van de daaronder geplante aquarium planten. Dit is trouwens een perfecte methode om stengelplanten die verzwakt zijn weer snel mooi te laten groeien.
uitlopende bodem planten snel vermeerderen doe je zo!
Bodembedekkende aquarium planten groeien anders dan de stengelplanten namelijk in de breedte via uitlopers. Deze planten kunt u ook niet rond laten drijven maar moet u gewoon in of op het grind planten. Ze zullen dan in de breedte uitlopen en verder groeien, hier knipt u vervolgens porties uit om te herstekken.
Bodem aquariumplanten vergen veel geduld. Om ze echt snel te laten groeien hebben ze als eerste veel licht nodig, heel veel! Een lager aquarium wilt ook helpen want dan hoeft de verlichting minder ver door het water te dringen. CO2 is daarna het belangrijkste, door het toevoegen van CO2 kunt u de plantengroei verdubbelen. Daarmee verdubbelt u ook de productie van de planten stekken.
Breedgroeiende bodem planten zoals de Monte carlo, Micranthemum Callitrichoides en de Eleocharis kunt u planten door ze licht in de bodem te prikken of te verzwaren met iets zwaars zoals een kiezel. Het kan enkele weken duren voordat ze beginnen maar zodra ze groeien stoppen ze niet. Hoe meer u er plant hoe sneller u hier vervolgens stekjes van kan nemen. Dit vermeerderen doet u door porties (plakjes plant) van de hoofd plant af te knippen.
Toen wij de switch maakte om alleen submers onderwater vormen te verkopen merkten wij pas echt hoeveel invloed dit heeft bij bodembedekkers. Zo gaat bij een stengelplant 30% dood aan de omvorming maar dit loopt bij een bodembedekker al snel op tot 50% wat deze omvorming niet overleefd! Shop daarom uw voorgrond aquariumplanten bij onze webshop en garandeer een goede aquariumplanten kweek.
Wortelstok Planten stekken zoals: Anubias, Javavaren en Bucephalandra!
Sommige soorten aquariumplanten groeien in een horizontale stengel, dit wordt een wortelstok of rizoom plant genoemd. Dit zijn soorten zoals de Anubias, Javavarens, Bucephalandra of Bolbitis.
Deze planten moet u anders stekken dan bodem uitlopers of recht groeiende stengelplanten. Ze zijn in principe vrij makkelijk te vermenigvuldigen maar onze tips zorgen ervoor dat uw rizoom planten net wat sneller te groeien en te stekken zijn.
De plant groeit dus via een horizontale wortel waarvan bladeren groeien. Elk stuk tussen de bladlagen maakt ook wortels aan. Zodra een stuk rizoom kleinere wortels naar beneden heeft aangemaakt kunt u hem elke 3 bladeren afknippen.
Als u planten zoals de Anubias al een aantal keer gestekt heeft dan wil het voorkomen dat de plant zijscheuten aanmaakt. Dit doet hij omdat de originele groeirichting “te gevaarlijk” is omdat je hier steeds stekjes vanaf neemt.
Zodra u een wortelstok plant aanzet tot het maken van zijscheuten kunt u in een veel sneller tempo de plant vermeerderen. Elke zijscheut die ook een wortel heeft kunt u er namelijk zo vanaf halen zonder het hoeveelheid blad te tellen. Dit zijn eigenlijk mini vormen van de plant en die groeien aan de zijkant van de originele hoofd wortel.
De wortelstok plant maakt nu wekelijks deze kleine zijscheuten aan en zo heeft u een constante aanvoer met zijscheuten die u kunt gebruiken om verder mee te kweken.
Stress de wortelstok plant voor een snellere groei!
Precies zoals de titel zegt kunt u rizoom planten stressen voor een snellere groei. Wanneer u namelijk de plant stresst door hem te stekken, bladeren te snoeien of in ander water te houden wil de plant overleven. Dit overlevingsinstinct van de plant zorgt er voor dat hij sneller gaat wortelen en groeien. Waardoor je dus weer sneller stekjes krijgt en binnen een mum van tijd je aquarium goed kan beplanten.
Javavaren soorten (Microsorum) vormen stekjes aan hun blad als ze gestresst zijn. Daarom kunt u ook het blad afknippen en laten ronddrijven. Aan het blad vormen zich dan binnen enkele weken kleine stekjes javavaren die u weer kan planten.
Onze webshop site is gevuld met informatie wat verschilt per plant. Zo kan er wel eens een verschil zitten in het houden van verschillende rizoom planten. Bij onze online aquariumplanten webshop staat alle stek en groei informatie uitgebreid geschreven per plantensoort, kijk hier dus als u uitgebreide informatie wilt lezen en om uw aquariumplanten te kopen.
Aquarium mos stekken en vermeerderen
Mos voor het aquarium is het makkelijkste om te vermeerderen. De harige mosvezels kunt u uit elkaar plukken en ergens anders neerplanten of rond laten zweven. Sommige mossoorten moet u losknippen maar elk klein mosvezeltje zal weer uitgroeien tot een volledige mos pluk.
Rozet planten stekken zoals de Echinodorus en Cryptocoryne
Dit soort planten groeien door vanuit een rozet. Vanuit het hart van de plant vormen zich nieuwe bladeren die naar buiten groeien. Dit zijn soorten zoals de Echinodorus of de Cryptocoryne.
Zoals je op bovenstaande foto ziet groeit er 1 grote rozet die bestaat uit allemaal kleine rozet stukken met 1 of 2 bladeren, dit zie je vooral goed bij de Cryptocoryne soorten. Dit is ook hoe u deze planten kunt stekken. Door simpelweg een rozet stuk af te breken en te planten heeft u de plant al gestekt, iedereen kan het!
Echinodorus soorten hebben nog een andere manier om te stekken, zij kunnen ook uitlopers aan maken. Dit doen zij als ze gestresst zijn en willen overleven bijvoorbeeld na een snoeibeurt. Het snoeien van deze plant zorgt er dan ook voor dat hij wordt aangezet tot stekken.
Vallisneria planten stekken
Vallisneria soorten zijn (net zoals Cryptocoryne en Echinodorus) rozetplanten. Deze kunt u alleen niet uit elkaar trekken zoals de vorige 2. Deze soort bestaat namelijk maar uit 1 rozet waar u geen stekjes van af kunt nemen.
Het vermeerderen van Vallisneria doet u als volgt:
- Knip de bladeren schuin af, 2 centimeter eraf is al voldoende.
- De plant maakt nu een stresshormoon aan zorg daarom nu voor de meest ideale omstandigheden .
- wacht 2 weken en laat de plant met rust.
- Na 2 weken vormen zich uitlopers, dit zijn uw nieuwe Vallisneria stekjes!
Wij laten zelf de stekjes altijd wat langer zitten net zolang totdat ze ongeveer 10 centimeter zijn. Door deze lengte aan te houden groeien te stekjes sneller nadat u ze van de hoofdplant heeft losgemaakt. Rozetplanten zijn makkelijk om mee te beginnen en om verder mee te stekken. Op onze webshop verkopen wij verschillende rozetplanten met alle kweek en groei informatie.
Drijfplanten sneller laten uitgroeien
Aquarium drijfplanten zijn echt een van de makkelijkste om te stekken. Ze vermenigvuldigen zichzelf! Een drijfplant maakt namelijk uitlopers waaruit een jong nieuw drijfrozet groeit.
Het belangrijkste bij drijfplanten is het voorkomen dat er opspattend water op het blad komt. Net zoals dat het blad niet te vochtig mag worden. Te vochtig blad kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren wegrotten. Kijk daarom altijd uit als je een aquarium met kap heb, deze kap houdt je aquarium heel luchtvochtig waardoor drijfplanten kunnen gaan rotten.
Kan je drijfplanten sneller laten stekken?
Door een blad van een groot stuk drijfplant te verwijderen maakt de plant een stresshormoon aan waardoor hij sneller uitlopers vormt om te overleven. Drijfplanten groeien ook sneller als de verlichting maximaal is. Drijfplanten zijn ook een goede indicatie om te zien hoeveel nitraat er in het aquarium zit. Hoe meer nitraat des te donkerder het blad. Als u er voor zorgt dat de drijfplanten veel verlichting en nitraat krijgen dan zal de kweek gegarandeerd een succes worden.
Om te beginnen met drijfplanten kweken moet u er eerst voor zorgen dat u begint met een goede kwaliteit. Degene die wij verkopen worden gehouden onder sterke verlichting met optimale omstandigheden om u te voorzien van een goede beginners kweek. Bestel nu uw eerste portie drijfplanten!
Dit is de volledige gids om aquariumplanten te stekken. Vind je dit een leuk artikel? Aarzel het niet om te delen of een kijkje te nemen op onze aquarium webshop.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...