Aquariumplanten Problemen? Ontdek Oorzaken en Reddingsmethoden!

Aquariumplanten Problemen? Ontdek Oorzaken en Reddingsmethoden!

Aquariumplanten verliezen hun blad door een co2 tekort, te weinig verlichting of omdat ze omvormen van bovenwater naar onderwater vorm. Meestal is het probleem eenvoudig op te lossen het wordt ook wel auto fragmentatie of stemrot genoemd.

 

Soms willen aquariumplanten nou eenmaal niet succesvol lukken. Dan heeft u ze net staan en verliezen ze na 1 a 2 weken alle bladeren. Of het gaat een tijdje goed en dan opeens verliest de plant 1 blad en voordat u het weet is de gehele plant verdwenen.

 

 

Auto fragmentatie of stem rot bij aquariumplanten

Als een aquariumplant bladeren of stengels loslaat komt dat meestal door een CO2 of stroming tekort. Dit wordt ook wel auto fragmentatie of stem rot genoemd. Planten die hun bladeren of stengels loslaten zijn gelukkig nog wel te redden. 

 

Een plant met stengelrot kunt u namelijk nog redden door het rotte zachte gedeelte van de plant af te knippen en de plant te herplanten in een beter milieu. Dus als het een CO2 probleem is wat je door heel de bak heen ziet doordat er baardalg in zit kan je minder licht geven waardoor de plant minder vraag heeft naar CO2

 

 

 

Planten laten overleven die geen bladeren meer hebben?

Sommige planten worden uiteindelijk helemaal kaal, dit ziet er niet fraai uit. Weggooien is zonde kijk daarom altijd eerst naar de wortels van de plant. Hier kunt u zien of de plant nog levend is of niet. Heldere frisse wortels duiden op een gezonde plant aan, bruine smeuïge wortels betekent dat de plant helaas niet meer te redden is. Als u een aquariumplant aanschaft koopt u eigenlijk niet de plant zelf maar het wortelstelsel. Hier zit namelijk het leven en de gezondheid van de plant in. Ook worden alle voedingsstoffen grotendeels via wortels opgenomen. 

 

Als u een uitgevallen plant uit de grond trekt kunt u de wortels bekijken. Eventueel kunt u de wortels uitspoelen om er beter zicht op te krijgen, dit kan geen kwaad. Witte wortels betekenen dus dat de plant nog leeft en hij binnenkort uitlopers of bladeren aan gaat maken. Met genoeg geduld zal de plant weer helemaal herstellen en zie je er niks meer van terug! Zijn de wortels echter helemaal bruin geworden zonder een enkele witte wortel dan is de plant helaas aan het rotten.

Dit betekent dat of uw plant het niet heeft overleefd of uw aquarium bodem is dichtgeslibd. Hierdoor krijgen de wortels geen zuurstof en gaan ze rotten. Een dichtgeslibde bodem kan je herkennen aan gasophoping wat ontstaat of harde samenge slib te brokken bodembedekking. 

 

Rottende wortels bij aquariumplanten

 

 

Blad en stengel verlies door CO2 tekort

Aquariumplanten die hun bladeren verliezen, en met name de onderste,  kunnen ook een tekort hebben aan co2. In de natuur doen ze dit om zichzelf af te stoten van hun huidige groei plek. Vervolgens drijven ze naar een nieuwere zuurstofrijke plek.

 

Dat wordt ook wel auto fragmentatie genoemd.

 

Aangezien ons aquarium geen grote rivier in een ander continent is heeft dat afdrijven geen zin en gaan de planten door uw bak drijven. Dit ziet er heel rommelig uit, gelukkig is elk rondzwevend plantje te herplanten.

 

U kunt dit oplossen door de plek waar aquariumplanten hun onderste bladeren verliezen meer stroming te geven. Zo krijgt de plant meer toegang tot zuurstofrijk water. Ook zou u Co2 kunnen toevoegen maar doe dit met het juiste advies. Zoals wij uitleggen in onze blog over het verhogen van CO2 in een Aquarium. Houd er rekening mee dat aquariumplanten 2 weken nodig hebben om zich aan te passen. U zult dus niet direct verbetering zien.

 

 

 

Pas gekochte aquariumplanten die hun blad! verliezen?

Sommige aquariumplanten die u net gekocht heeft laten na enkele weken al hun bladeren gaan. Wij weten uit ervaring dat 1 op de 3 planten dit niet overleefd en sterft. Er zijn namelijk 2 manieren om aquariumplanten te kweken, boven en onderwater. Als de planten die u gekocht heeft boven water gekweekt zijn gaan zij omsmelten naar hun onderwater vorm. Dit wordt ook wel submers en emers genoemd.

 

Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over wat deze emers en submerse planten zijn en hier vind u ook alle informatie wat u moet doen als uw plant aan het omsmelten is. 

 

 

Heeft verlichting invloed op bladverlies?

Sommige soorten planten – en met name groot woekerende aquariumplanten – hebben de neiging om licht af te kappen voor de onderste bladeren of de voorgrondplanten. Deze krijgen dan te weinig licht waardoor zij slecht groeien. Over het algemeen zie je dit bij grote Nomaphila planten met een kleiner voorgrond plantje er voor of een brede Anubias/Javavaren. De verlichting speelt hierbij een een grote rol. Zo heeft een nieuwe led balk die dicht op het water staat meer doordringend licht dan een oude TL die 20 centimeter boven het wateroppervlak hangt.

 

U zou dus altijd kunnen kijken naar de hoeveelheid licht die de plant nodig heeft. Houd rekening waar u verschillende soorten zet in uw aquarium om zo een optimale plantengroei te krijgen. Experimenteer vooral heel veel zo wordt uw aquarium binnen no time een succes!

 

 

 

Een wortelstok plant zoals de Anubias verlies blad 

Wortelstok planten zoals de Anubias kunnen hun grote bladeren verliezen doordat de plantensappen afgekneld worden. Dit kan bijvoorbeeld doordat Anubias te strak opgebonden zijn op een ornament of hout.  Ook kan Anubias te diep in de bodem zijn geplant. In de bodem ontstaat er veel organisch afval waardoor de bodem kan dichtslibben en de wortel niet genoeg stroming en zuurstof ontvangt. De wortel rot nu als het ware dicht en door het rotten kunnen de sappen alsnog niet verder stromen waardoor het blad uitvalt.

 

 

 

Zorg daarom altijd dat u een wortelstok plant plant op een plaats plant waar er voldoende stroming is en heel weinig kans op afgeknelde sappen door rot. Als je ze op hout plant kan je ze beter lijmen dan opbinden. Zo lijmen wij zelf alle Anubias en Javavaren op hout. bekijk deze op onze website Aquania.nl onder het kopje planten op ornamenten.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Zijbalk

Blog categories

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit gedeelte met behulp van de zijbalk.

Recent Post

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit gedeelte met behulp van de zijbalk.

Blog tags