Een van de meest voorkomende misverstanden in de aquariumwereld is dat vissen groeien naar de grootte van hun aquarium. Dit fabeltje wordt helaas nog steeds door sommige dierenwinkels verspreid, maar de waarheid is dat het absoluut niet zo is!
De grootte van een vis wordt niet uitsluitend bepaald door de maat van het aquarium, maar door belangrijke factoren zoals voeding, waterkwaliteit en opgroeicondities.
Ik heb bijvoorbeeld een 20-liter aquarium gezien met een reuze goudvis erin, en een 200-liter aquarium met een mini goudvis. Dit laat wel zien dat de grootte van het aquarium niet het enige is dat telt; het hangt van andere factoren af.
Hoe groeit een vis in een aquarium?
De grootte die een vis uiteindelijk bereikt, wordt voornamelijk bepaald door de omstandigheden waarin hij opgroeit. Voeding en waterkwaliteit zijn daarbij cruciaal. Hoe beter de voeding en waterkwaliteit, hoe gezonder de vis groeit. Slechte omstandigheden kunnen de groei ernstig beïnvloeden.
Vissen met dwerggroei door slechte opgroei
Ook vissen kunnen lijden aan dwerggroei! Wanneer ze in hun vroege levensfase onvoldoende voeding krijgen of opgroeien in slechte wateromstandigheden, merk je dat terug in hun uiteindelijke grootte. Vooral discusvissen zijn hier gevoelig voor. Deze vissen moeten jonge individuen meerdere keren per dag goed gevoerd worden. Doen ze dat niet, dan blijven ze klein en dat maakt herstel vrijwel onmogelijk.

Het lichaam van de vis krijgt dan niet de benodigde bouwstoffen binnen, waardoor groei onmogelijk is. Sommige soorten, zoals goudvissen en sluierstaarten, kunnen soms wel weer in de groei schieten, zelfs na een moeilijke start.
Kunnen niet volledig gegroeide vissen kwaad?
Ja, vissen die niet hun volledige potentieel bereiken, zijn vatbaarder voor diverse problemen. Ze kunnen misvormingen ontwikkelen, zijn gevoeliger voor ziektes, en hebben meer kans om te worden opgegeten doordat kleinere vissen letterlijk minder plaats innemen in de bek van hun grotere soortgenoten.
Een goudvis of sluierstaart die plotseling flink groeit?
Dit komt vaak voor, vooral bij deze karpersoorten! Goudvissen worden soms in te kleine aquaria gehouden, zoals een 30-liter aquarium. Terwijl de één klein blijft, kan een ander in hetzelfde aquarium enorm groot worden. Dit heeft vaak niets met de grootte van het aquarium op zich te maken.

Het draait vaak om de waterkwaliteit. Als je zo'n kleiner aquarium op een betere filter aansluit en wekelijkse waterwissels uitvoert, kunnen beide goudvissen groeien zoals ze bedoeld zijn. Wat je vaak ziet, is dat zodra goudvissen in een groter aquarium worden geplaatst, ze een groeispurt ervaren. Dit komt door de schonere omstandigheden en een grotere filtratiecapaciteit.
Dwerggroei en misvormde vissen voorkomen
Het is dus essentieel om goede voeding te geven tijdens de groeifase van je vissen om dwerggroei en misvormingen te voorkomen. Deze fase is cruciaal voor hun ontwikkeling.
Daarnaast is het belangrijk om je aan de waterwissels te houden en dit op tijd te doen. Hoe vaak dat precies moet voor jouw aquarium, leggen we onder andere uit in ons artikel ‘Hoe Vaak moet u uw aquariumwater verversen?’
Heb je vragen of wil je jouw ervaringen delen? Neem gerust contact met ons op via WhatsApp — we horen graag van je!