Alg in het aquarium is als onkruid in de moestuin. Hoewel ze niet per se slecht zijn voor het aquarium, hinderen ze wel het zicht op uw aquarium. Moet je voorstellen als je elke week 79 aquaria moet afgaan met een spons. Gelukkig zijn er relatief makkelijk te nemen maatregelen die de alg vorming verminderen. In deze blog vindt u tien tips tegen algen.
1. Verlichtingsduur verminderen
Planten (en algen) hebben licht nodig om een belangrijk proces in gang te zetten: fotosynthese. Aquariumplanten hebben zo’n 6-8 uur licht per dag nodig. Blijft het licht langer aan, dan hebben de planten meer behoefte aan voeding en CO2.Hierdoor ontstaan snel te korten waardoor algen het gaan overnemen van de planten.
Verlichting is natuurlijk ook handig om te kunnen genieten van het aquarium als u thuis bent. Hoe valt dat goed te combineren, zodat u uw planten kunt zien en uw planten niet te veel licht krijgen?
Gelukkig is daar een redelijk eenvoudig en handige oplossing voor. Verdeel het licht met een tijdschakelaar over de tijd dat u thuis bent. Bijvoorbeeld ‘s ochtends van 8 tot 9 voor bij de koffie en dan ‘s middags na het werk van 5 tot 11 uur s avonds. Op deze manier heeft uw aquarium 8 uur licht en wordt hij ook niet snel te warm.
2. De filter aanpassen voor meer stroming
Bruin alg, draadalg en blauwalg groeien goed op zogeheten “dead spots”. Dit zijn plekken in het aquarium met weinig stroming. Pas daarom de stroomrichting van uw filter aan voor een gelijke stroming door de hele bak. Daarom adviseer ik ook altijd overcapaciteit bij een aquarium.
Bij grote aquaria van 1 meter of meer zou je ook kunnen kiezen om een wavemaker in het aquarium te plaatsen. Let wel op dat u dit niet bij kleine aquaria doet aangezien het dan net een golfslagbad wordt. Ook houdt niet elke vis van een hoge stroming zoals betta’s en maanvissen.
3. Voorkom een overschot of tekort aan voeding
Geeft u plantenvoeding? Dan kan het natuurlijk voorkomen dat u van een van de voedingsstoffen te weinig of teveel geeft. Bij planten is het zo dat ze bij een tekort aan een voedingsstof, direct alle voedingsstoffen minder goed opnemen. Het overschot wordt vervolgens gebruikt door de algen. Let daarom goed op dat u voldoende, maar niet te veel voedingsstoffen geeft.
Slecht groeiende planten is een van meest voorkomende reden waarom een aquarium algen krijgt. Daarom hebben wij een artikel geschreven over slecht groeiende planten. Dit model waar wij gebruik van maken is heel simpel en door iedereen toe te passen om uw aquarium weer te laten stralen.
4. Minder voeren
Visvoeding zit vol met eiwitten en meel. Dit geldt met name de voor visvoeding van lagere kwaliteit. Deze zijn opgevuld met zetmeel omdat dit ze goedkoop en winstgevend maakt. Zorg daarom altijd voor een goede kwaliteit visvoer en voer zeker niet te veel!
Vissen eten van alles wat in het aquarium zit en in een keer een overschot aan voer is niet goed voor de waterkwaliteit en het verteringsysteem van de aquariumvissen. Voer daarom meerdere keren kleine beetjes in plaats van in een keer een hele hoop.
5. Voorkom overbevolking
Elk dier wat eet zorgt voor afvalstoffen door middel van de ontlasting. Dit wordt dan weer meegenomen in de bacteriecultuur van uw aquarium waar het in bruikbare stoffen wordt omgezet voor uw planten, zoals Nitraat, fosfaat en ammonium. Grotendeels gebeurt dit in het filter of de bodem. zitten immers de meeste nuttige bacteriën.
Als u een overschot aan vissen heeft dan houden de bacteriën het niet bij en kunt u pieken zien in de nitraat, ammonium, nitriet of fosfaat waarde. Het gevolg: algen.
Een mindere volle visbezetting zorgt voor balans in stoffen en dat is het belangrijkste als u algen wilt tegenhouden.
6. Verse aquariumplanten zijn altijd goed
Een aquariumplant kan ook gewoon aan het eind van z’n Latijn zijn. Ze zijn te hard toegetakeld door algen en tekorten dat ze er niet meer uitzien, en dus ook niet meer zo werkzaam zijn.
Als uw aquarium er zo uitziet, dan is het hoog tijd voor verse aquariumplanten die direct beginnen met het omzetten van afvalstoffen in zuurstof. Stengelplanten zijn hier ideaal voor. Heeft u een overschot aan afvalstoffen zoals nitraat of fosfaat, te herkennen aan bruine algen die in het aquarium groeien? Plaats dan drijfplanten in uw aquarium.
7. Kies voor snel groeiende aquariumplanten
Soms zit er zoveel fosfaat in een aquarium dat het plantenbestand wat u nu heeft het niet bijhoudt. Dan is het tijd om uw aquarium te beplanten met snel groeiende aquariumplanten. Ga in plaats daarvan voor aquariumplanten die wel snel groeien. Dit zijn met name de echte waterplanten of stengelplanten. Denk hierbij aan soorten zoals Vallisneria, Elodea densa waterpest, Cabomba en bijvoorbeeld de Hygrophila Polysperma.
8. Voorkom Mulm
Mulm is het opgehoopte bruinkleurige afval dat zich onderaan het aquarium verzameld. Dit is meestal op een plek waar de stroming samenkomt, of waar zich deadspots bevinden.
Voor planten is dit helemaal niet erg, zij groeien hier juist goed op! Alleen het is en blijft organisch afval wat in uw aquarium ligt. Met name als het op een plek ligt met weinig stroming. Stilstaand water en afbrekende organisch afval is nooit goed.
U kunt dit gemakkelijk wegzuigen met een aquariumstofzuiger of slang. Als u telkens teveel mulm krijgt dan moet u kijken of u hier wat aan kan doen door bijvoorbeeld minder te voeren of door de groei van uw planten verbeteren.
9. Voorkom luchtophoping in uw bodem
In de bodem van het aquarium zitten de meeste bacteriën. Als het grind te dicht komt te zitten en u niet eens per zoveel tijd het grind een beetje los maakt kan er lucht ophopen in het grind. Dit wordt ook wel blauwzuurgas genoemd en komt van dode bacteriën in zuurstofarme bodems Dit is gas wat ook naar boven komt als u in de blubber van een Nederlandse sloot roert.
Kies daarom voor een bodem die goed doorstroomt en roer maandelijks met een puntig voorwerp zoals een stokje, vork of uw vinger voorzichtig de bodem los. U kan ook gebruik maken van een aquariumstofzuiger.
10. Doe rustig aan met CO2
Begint u net met het geven van CO2 aan uw aquarium? Bouw dit rustig op! Draai niet in 1 keer de CO2 kraan open maar test de CO2 hoeveelheid altijd een week lang uit en verhoog de toevoer als u alsnog tekorten merkt. Een overschot aan Co2 is namelijk giftig voor uw vissen en kunnen voor verschillende algen zorgen zoals baardalg. Vraag daarom altijd om het juiste advies of lees in dit artikel hoe wij het geven van Co2 makkelijk hebben gemaakt.
Dit waren de 10 tips die u direct kunt toepassen op uw aquarium! Kent u iemand met een aquarium wat vol zit van de alg? Deel dit artikel dan, zodat zij binnen de kortste keren ook een algenvrij aquarium hebben.