Nog geen mos in uw aquarium? Dit mist uw aqua scape!

Aquariummossen zijn in de loop der jaren enorm in populariteit gestegen. 
 
Dat komt doordat mos een heel natuurlijk gevoel kan geven aan een aquarium. Mossen zijn heel makkelijk om te groeien.
 
Zij verspreiden zich zeer snel en doen dat zowel in lengte als in breedte. Mos is ook een goede voedselbron voor kleine vissen, doordat mos het water filtert van allerlei organisch materiaal. 
 
Met aquarium mos kunt u groffe gedeeltes in uw aqua scape mooi afwerken. Hierdoor lijkt uw scape meer 1 geheel.

Mossen zijn zeer nuttig!

Ten eerste dient mos als een mooie versiering van uw aquarium. Daarnaast is mos erg nuttig voor de rest van uw aquarium. Mossen doen namelijk, net als andere planten, aan fotosynthese. Dit houdt in dat zij grondstoffen uit het aquarium opnemen en vervolgens verwerken. Waar andere planten vaak hoge eisen stellen aan het uitvoeren van fotosynthese, doet mos dat niet. Heeft u een makkelijk en effectief nitraatfilter nodig, dan is mos planten in uw aquarium voor u de beste optie.
 

Hoe kunt u mos planten?

Voor het plaatsen van mos dient u als eerste de filterwatten te verwijderen. Vervolgens zij de mossen op verschillende manieren te planten

Mos laten drijven
U kunt ervoor kiezen om het stukje mos in het aquarium te laten drijven. Dit zorgt voor een schaduwplek op de bodem van uw aquarium.

Mos vastbinden
U kunt het mos ook vastbinden met visdraad. In het begin zal de draad zichtbaar zijn, maar naarmate het mos groeit, zal de draad langzaam overgroeid raken door het mos.

U kunt ook een stukje katoendraad gebruiken, deze soort lost op den duur volledig op.

In beide gevallen moet u er goed op letten dat de draad goed vastzit. Als de draad niet goed vastzit, bestaat de kans dat uw vissen verstrikt kunnen raken in de loshangende stukken. Bij katoen kan het zijn dat de knoop oplost en de draad vervolgens naar de bodem valt en opgegeten wordt door een vis of garnaal.

Mos vast lijmen
Dit kunt u doen door met wat acryllijm het mos aan decoratie zoals bijvoorbeeld stenen vast te maken. Zorg er wel voor dat u aquariumveilige lijm gebruikt of seconde lijm op basis van cyanoacryllaat.

Onze mossen gingen dood totdat wij dit deden…

Mossen bij Aquania worden geleverd in een kuipje met onderin filterwatten. Deze watten zorgen ervoor dat het mos niet in direct contact staat met het aanwezige vocht in de kuipjes. Op deze manier kunnen wij meer vocht aan het kuipje toevoegen en tegelijkertijd voorkomen dat de planten uitdrogen.

Door deze manier van verpakken is de kwaliteit ook nog eens enorm verbeterd. Ongeacht hoelang de verzending ook mag duren, de mossen zullen bewaard blijven.

Mos is makkelijk te stekken

Alle mossen zijn heel makkelijk te stekken. Omdat mos zeer snel groeit kunt u gewoon het overtollige mos los knippen of plukken. Dit kunt u vervolgens weer planten zoals hierboven beschreven. 

Waarop moet je letten bij aquariummossen?

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het houden van mos is de temperatuur van het aquarium.
Mos heeft de voorkeur voor koeler water. Dan groeit mos het beste en ziet het er het volst uit.
Het is niet schadelijk om mossen te houden bij hogere temperaturen, maar dan groeit het mos simpelweg minder snel en wat groffer. Dit verschilt wel per specifieke soort. Bekijk daarom altijd de product pagina voor gedetailleerde informatie. 

Maak uw aquarium compleet met aquariummos