De nieuwe aanbiedingen staan online! >>>
Gratis verzending vanaf €40,-

Winkelwagen

Een kaamlaag in een aquarium, wat moet je doen?

Snelzoeken

Een kaamlaag in een aquarium, wat moet je doen?

Wanneer je al wat langer een aquarium houdt, of je begint net met een aquarium, kan het voorkomen dat er zich een kaamlaag op het wateroppervlakte vormt. Hoe verwijder je een kaamlaag en waardoor komt het? Dat is wat wij in dit blog artikel beschrijven. Hier een kleine samenvatting waardoor het komt:

Een kaamlaag ontstaat als er teveel eiwitten in het aquarium zitten. Deze verzamelen zich bovenop het wateroppervlakte en ontstaat door voer, overbevolking, dode rottende vissen of slechte filtratie door bacteriesterfte. Door deze oorzaken op te lossen en het water te verversen gaat de laag weer weg.

Hoe moet je een kaamlaag in een aquarium verwijderen?

Een kaamlaag ontstaat dus doordat er eiwitten in het aquarium niet afgebroken worden maar naar de oppervlakte drijven, vandaar ook de wazige laag.

Het is belangerijk dat je deze bron van eiwit verhelpt. Als dit de filtratie is hoef je niets anders te doen dan wachten totdat de filter het weer oppakt. Mocht het komen door voedingresten of dode vissen kan je het volgende doen:

  • Het wateroppervlakte afzuigen (met bijvoorbeeld een plasticfles).
  • Inkt/chemicalie vrij keukenpapier op het wateroppervlakte leggen.
  • Een bruissteen voor meer beweging in het oppervlakte.
  • Minder voeren (houd altijd de minimum hoeveelheid voor elke vis aan!).
  • Rottend voer verwijderen en/of ander visvoer kopen.
  • Een sterkere filterpomp kopen.
  • Drijfplanten nemen om je aquarium meer in balans te krijgen

Het gebruik van goede sterke aquariumplanten is cruciaal voor een mooi aquarium. De planten filteren namelijk enkele overtollige stoffen uit het water. Hierdoor komt jouw aquarium meer in balans en heb je minder last van de schommelingen en algen.

Mocht je hulp nodig hebben kan je altijd op het chat ballonnetje rechtsonder in je scherm klikken. Ik heb ook speciaal voor de lezer een aantal sterke goede aquariumplanten uitgekozen:

Een kaamlaag bij een nieuw aquarium, kan dat kwaad?

Bij pas opgestarte aquaria komt een wazige laag sneller voor dan bij ingedraaide bakken. Dit komt omdat de filter zichzelf nog moet vullen met nuttige bacteriën die de afvalstoffen zoals nitriet afbreken.

Wij starten het indraaien van het aquarium meestal met een aquarium gevuld met planten alleen zonder vis. Ook gooien wij in deze indraaifase een klein beetje voer in het nieuwe aquarium. Hierdoor zullen de bacteriën sneller te werk gaan.

Het gevolg is wel dat het aquarium een overschot aan eiwit heeft door het (rottende) voer. Dit gaat zich verzamelen op het oppervlakte van je aquarium waarna het vervolgens langzaam afgebroken wordt.

Als je je aquarium dus minimaal 2-4 weken heb laten indraaien zal je zien dat de wazige kaamlaag uiteindelijk minder zal worden. Doe in deze fase van het aquarium nog geen vissen in de bak, zij kunnen hierdoor verstikken.

En mocht je hulp nodig hebben kan je altijd op het chat ballonnetje rechtsonder in je scherm klikken. Wij helpen elke dag beginnende maar ook gevorderde aquaristen. Ook mag je altijd je feedback achterlaten in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken