T/M 7 AUGUSTUS 15% KORTING OP ALLES!
Gratis verzending vanaf €40,-
Mijn account

Winkelmandje

T/M 7 AUGUSTUS 15% KORTING OP ALLES!

Alles wat u moet weten over mos in het aquarium

Snelzoeken

Alles wat u moet weten over mos in het aquarium

Mos komt overal in de natuur voor: in het bos, op boomschors, en natuurlijk ook in zoet water! Het houden van deze mossen kent veel voordelen. Het is goed voor de waterkwaliteit, en is vaak een prachtige finishing touch in een aquascape. Daarom in deze blog: alels wat u moet weten over mos in uw aquarium.

Mos staat niet alleen bekend om zijn water filterende vermogen, maar ook omdat het een ideale schuilplaats biedt voor jonge vissen. Daarnaast blijft organisch materiaal haken in de mosstructuur, waardoor het als voedselbron kan dienen voor vele dieren in het aquarium.

Houdt u vissen? Dan is mos ook ideaal voor u!

Vissen zijn dol op mos. Zo werkt het mos als een soort filter als er water doorheen stroomt en houdt het organisch materiaal vast. Dat eten uw vissen graag voor u op.

Babyvissen

Wellicht nog doller op mos zijn babyvissen. Het geeft ze een veilige schuilplaats, met een constante aanvoer van organisch voedsel voor hun eerste levensfase.

Voor deze kleine visjes kunt u het beste een grove mossoort gebruiken, die u als een pluk in het aquarium laat zweven. Denk bijvoorbeeld aan de Barbieri mos of Java mos. Zorg ervoor dat de pluk in de stroming drijft en dat deze genoeg licht krijgt.

De losse mospluk verzamelt dan al het organische afval uit uw aquarium en biedt een schuilplaats voor kleine aquariumdieren.

Dit afval bestaat uit plantenresten, vissenpoep, voerresten en aquarium mulm. Babyvissen eten hier de eerste dagen de meest nuttige voedingsstoffen uit.

Garnalen, kreeften of bodemvissen

Garnalen en kreeften zijn de schoonmakers van uw aquarium. Het organische materiaal dat het mos opvangt wordt door de kleine poten van garnalen doorzocht, waarna ze de kleine voedzame delen uit het mos plukken.

De garnalen bij Aquania zitten heel de dag in een drijvende pluk Riccia Fluitans. Wij hebben ons filter precies op de plek gericht, waardoor alles wat niet uitgefilterd is zich in het mos verzameld.

De Riccia Fluitans is een echte aanrader als het gaat om een drijvende mos soorten voor bij garnalen.  

Babygarnalen of -kreeften kunnen zich helemaal vol eten met alles wat tussen het mos zit. Mocht u geen rondzwevende plukken mos bij uw garnalen of kreeften willen, dan raden wij aan om een pluk mos vast te laten groeien op hout.

Zodra dit mos is vastgegroeid, zal het niet meer rondzweven en dan kunt u dit stuk hout in de stroming plaatsen. Daardoor krijgt het dezelfde werking.

Wilt u niet wachten tot het mos helemaal is vastgegroeid? Bekijk dan eens onze op hout voorgegroeide mossen.

Gaat u binnenkort beginnen met een nieuwe aquascape? Vergeet het mos niet!

Stel: u bent op een zondagmiddag bezig aan uw nieuwe aquascape. U plaats het hout, de stenen en overige inrichting in uw aquarium en bent erg tevreden met het resultaat.

Toch kan het zijn dat u aan het eind van de dag opnieuw uw aquarium bekijkt en denkt dat er net iets ‘natuurlijks’ mist. Hoe kan dat toch?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: meer mos! Mos heeft al snel het effect dat een aquascape minder grof wordt en natuurlijker overkomt.

Met mos kunt u namelijk makkelijk elk grof gedeelte in hout afwerken door er voorzichtig mos in te stoppen of vast te plakken met plantenlijm. Dit kunt u natuurlijk precies hetzelfde doen bij stenen in uw aquarium. Het mos zal ook vanzelf vastgroeien in het hout of steen.

3 Bekende mos soorten

Mos is al een aantal jaar populair in aquaria, en er zijn ook enorm veel soorten. Sommige soorten zijn zeldzamer dan andere, maar de volgende drie soorten ziet u in vrijwel elke aquariumwinkel terug.

Vesicularia dubyana Javamos

Deze mossoort is het meest bekend, vooral omdat hij de beste eigenschappen heeft. Javamos is makkelijk te houden, en groeit in een prachtige vorm! Juist doordat het zo makkelijk te houden is, kunt u deze soort overal gebruiken: in kweekaquaria, aquascapes, of een gewoon huis-tuin-en-keuken aquarium.

Ook wij hebben Javamos in onze webshop.

Monosolenium Pelia Lever mos

Peliamos is hét perfecte mos om vissen mee te kweken. Het zeewierachtige mos is grof, waardoor veel babyvissen zich er makkelijk in kunnen verschuilen. Deze mossoort groeit echter niet vast aan hout, maar is wel ideaal om rond te laten drijven!

Begint u een kweek? Of zoekt een leuke hangplek voor uw garnalen? Kijk eens bij dit Monosolenium mos.

De Chladophora Mosbal

Het heet mosbal, het lijkt mos, staat in ons lijstje met mossoorten, maar is geen mos. Dat is ook eigenlijk precies de reden waarom die een plekje verdiend, want het is wel een hele bijzondere bal!

De Chladophora bestaat namelijk uit een natuurlijke alg die over de bodem rolt. Net als mos zit deze bol in de stroming, en verzamelt daardoor allerlei organisch materiaal.

Hoewel het niet echt een schuilplaats biedt, is het eigenlijk een enorme voedselbal. Een waar feestje voor uw garnalenaquarium!

Leuk extraatje: bij Aquania kunt u met onze 6 halen 5 bloglen actie voor een leuke prijs uw mosballen (of andere planten) bestellen. Op onze webshop hebben wij mosballen van ongeveer 5-10 centimeter.

Zoals u ziet: mossen zijn veelzijdig en een waardevolle toevoeging in uw aquarium, zeker als er garnalen in zitten. En gezien het eigenlijk alleen maar voordelen heeft, kunt u het beste vandaag nog mos toevoegen aan uw aquarium. Bekijk daarom snel ons aanbod aan mos.

Geef een antwoord

Zoeken